نورپردازی اتاق نوزاد، بچه‌ها و چراغ خواب
نوشته شده توسط : fatemeh

یکی از نکات کلیدی که خانم‌های باردار باید هنگام چیدمان سیسمونی به آن توجه کنند، نورپردازی اتاق نوزاد است.
یکی از نکات کلیدی که خانم‌های باردار باید هنگام چیدمان سیسمونی به آن توجه کنند، نورپردازی اتاق نوزاد است. به نظر شما چه مقدار نور برای اتاق نوزاد کافی است و بچه‌های کوچک چطور از نورپردازی نامناسب آسیب می‌بینند؟ آگاهی از چگونگی نورپردازی به شما کمک می‌کند که هنگام تنظیم نور اتاق نوزاد و قبل از خرید لوستر و چراغ‌خواب، نسبت به اصول مهم نورپردازی آگاهی بیشتری داشته باشید و اتاقی با نور مناسب برای نوزاد فراهم‌سازید. دکوراسیون مناسب اتاق کودک در واقع متشکل از وسایلی بوده که بتواند امنیت کودک را در اتاق خوابش تامین کرده و در واقع بتوان با گرد هم آوردن برخی از وسایل مختلف نیاز‌های اولیه کودک را تامین کرد؛ نیاز هایی که در واقع می توانند سلامتی و شادابی کودک را تضمین کرده و به رشد جسمی و فکری کودک کمک بسیاری کنند. یکی از اجزای دکوراسیون داخلی اتاق کودک همان نورپردازی اتاق کودک است و یکی از مهمترین اجزای دکوراسیون در اتاق کودک بشمار می رود.یادتان باشد زمانی که برای نور اتاق کودک خود برنامه‌ریزی و طراحی می‌کنید نباید این وسایل روشنایی در نزدیکی دست کودک باشند؛ برای ایجاد امنیت بیشتر در اتاق‌خواب بهتر است لامپ‌های روشنایی به دیوار کوبیده شوند و دارای پایه‌ای چرخشی باشند که بتوان بازی با نورها را به نحو احسن در اتاق کودک انجام داد. یادتان باشد نورپردازی باید قابلیت تغییر شدت نور داشته باشد تا در هرزمانی از شبانه‌روز نور موردنیاز کودک فراهم شود. یکی از نکاتی که باید در نورپردازی اتاق کودک رعایت کنید میزان شدت نور است؛ نورپردازی اتاق کودک باید به نحوی انجام شود که تاریکی بیش‌ازحد فضا منجر به ترس وی نشود؛ این نورپردازی باید به‌گونه‌ای باشد که شب‌هنگام نور ملایمی در اتاق وی وجود داشته باشد تا کودک در هنگام بیداری احساس آرامش داشته و چشمانش محیط اطراف را ببینید؛ مضاف بر اینکه نورپردازی نباید آن‌قدر زیاد باشد که چشمان او را خسته کرده و از خواب کودک جلوگیری کند.
اگر کودک شما قدرت درک و فهم بیشتری داشته و سن بالاتری دارد؛ بهتر است از وی برای انتخاب رنگ لامپ‌های اتاقش نظر بخواهید؛ کودکان در محیط‌هایی که به سلیقه خود طراحی کرده‌اند احساس امنیت و آرامش خاطر بیشتری داشته و چنین محیط‌هایی برای آن‌ها از جذابیت بالاتری برخوردار است. اگر تمایل به استفاده از انواع لامپ‌های روشنایی دارید توصیه می‌کنیم از لامپ‌های سقفی و آن دسته از لامپ‌هایی که دارای یک‌لایه پوشش‌دهنده بر روی خود هستند استفاده کنید؛ چنین لامپ‌هایی نوری ملایم وارد اتاق‌خواب کرده و برای آن دسته از اتاق‌خواب‌هایی که دارای ابعاد کوچکی هستند بسیار مناسب است. انواع مختلفی از لوسترهای مناسب برای اتاق‌خواب کودک نیز وجود دارد که در صورت تمایل می‌توانید از یکی از آن‌ها استفاده کنید.

از نورپردازی شدید پرهیز کنید
نورهای ملایم هر اتاقی را لذت‌بخش‌تر می‌کند. ازاین‌رو اگر می‌خواهید در شرایط بهتری به نوزاد تازه متولدشده خوشامد بگویید، از نورپردازی شدید خودداری کنید. یکی از مزایای نورپردازی ملایم این است که کنتراست بین نور و تاریکی را کاهش می‌دهد. درنتیجه از تحریک بیش‌ازحد سلول‌های بینایی نوزاد پیشگیری کرده و سبب می‌شود که فرزند شما راحت‌تر استراحت کند. نکته دیگر این است که توصیه می‌شود جهت نورپردازی در اتاق نوزاد از لامپ هالوژن و همین‌طور لامپ‌های حبابی استفاده نکنید. این سبک نورپردازی اضطراب و ناراحتی نوزاد را به همراه دارد و شاید سبب شود که نوزاد شما به دلیل نداشتن خواب آرام، بی‌تاب و بی‌قرار شود. ازاین‌رو پیشنهاد می‌کنیم که برای آسایش نوزاد، نورپردازی را به کمک کلیدهای قابل تنظیم یا چراغ‌های خواب انجام دهید.

لامپ سقفی ممنوع
به این نکته توجه داشته باشید که نوزاد بعدازاینکه وارد خانه می‌شود بیشتر اوقات در تختش رو به سقف خوابیده و اگر لامپ پرنوری به سقف آویزان باشد، مدام چشمش به این نور ناخوشایند روشن می‌شود! پس فقط یک‌لحظه خودتان را جای این موجود کوچک و بی‌زبان بگذارید و چراغ‌ها را کم‌نورتر کنید. علاوه بر این از نصب لامپ‌های حبابی سقفی که مستقیم چشم کودک را نشانه می‌گیرند، پرهیز کنید.

نورپردازی لایه‌ای داشته باشید
حتماً پیش خودتان می‌پرسید که این سبک نورپردازی به چه شکل است؟ این سبک پاسخگوی نیاز مادران است. درواقع موضوع ازاین‌قرار است که نورپردازی ملایم و داشتن یک منبع نوری کم‌نور، همیشه هم خوب نیست. شاید برای زمان خواب نوزاد مناسب باشد اما گاهی اوقات- مثلاً زمانی که مشغول تعویض پوشک نوزاد هستید احتمالاً به نور بیشتری نیاز دارید. چاره کار این است که چند منبع نورپردازی در اتاق‌خواب نوزاد داشته باشید. چراغ‌های دیوارکوب و انواع چراغ­‌های خواب در کنار لوستر سقفی کم‌نور، پیشنهاد‌هایی هستند که جهت نورپردازی لایه‌ای به کارتان می‌آیند. به‌طور مثال می‌توانید بالای میز تعویض نوزاد یک چراغ دیوارکوب نصب کنید. به‌این‌ترتیب خیالتان راحت می‌شود که در هر شرایط می‌تواند به‌اندازه موردنیازتان نور داشته باشید.

نور طبیعی را کنترل کنید
نور طبیعی نعمت بزرگی است که می‌توانید جهت شادی و نشاط بیشتر از آن استفاده کنید. البته در مورد اتاق نوزاد لازم است که این نور کنترل شود؛ چراکه نور زیاد طبیعی هم می‌توانند درست مانند نور شدید مصنوعی، دردسرساز شود و اسباب ناراحتی نوزاد را فراهم سازد. ازاین‌رو استفاده از پرده‌های ضخیم و نازک در کنار هم کمک می‌کند در زمان بیداری نوزاد برای خوشحالی بیشتر خودتان و این فرزند کوچک، نور بیشتری را به اتاق راه دهید و در زمان استراحت پرده ضخیم را جلو بکشید تا به‌این‌ترتیب امکان تنظیم نور مناسب برایتان فراهم باشد و نوزاد بتواند با آرامش استراحت کند.

لوستر فانتزی بخرید
اگر می‌­خواهید ظاهر اتاق برای کودک شما جذاب باشد لوسترهایی با طرح و اشکال کودکانه را انتخاب کنید. اجازه دهید که این اشکال سرگرم‌کننده توجه نوزاد یا کودک را به سمت خودشان جذب کنند. حتی آویزهای فانتزی سقفی هم می‌تواند برای بچه‌ها جذاب باشند. پس جهت تزئین اتاق نوزاد و کودکان، خودتان را جای فرزندانتان بگذارید و در نورپردازی سلیقه کودکان را دخالت دهید.

خلاق باشید
همیشه لازم نیست که برای نورپردازی به سراغ روش‌های معمول و رایج همیشگی بروید. این بار کمی هم از قوه تخیلتان کمک بگیرید! به‌طور مثال می‌توانید لامپ‌های LED را به‌صورت ستاره روی سقف نصب کنید. علاوه بر این می‌توانید لامپ‌های ریسه را هم برای نورپردازی اتاق کودک به کار ببرید و آن‌ها را به شکل اشیا جالب روی دیوار کنار هم قرار دهید.

مضرات چراغ خواب بر بینایی
در بسیاری از خانواده‌ها برای جلوگیری از ترس شبانه کودکان (و حتی بعضی بزرگسالان) از تاریکی و برای افزایش روشنایی محیط داخلی منزل از چراغ خواب استفاده می‌کنند. استفاده از این نور مصنوعی شبانه ممکن است مشکلاتی هم در پی داشته باشد. نتایج تحقیقات پژوهشگران نشان داده است که امکان کاهش قدرت بینایی در کودکانی که هنگام خواب شبانه، چراغ خواب در اتاقشان روشن است بیشتر از کودکان و نوزادانی است که در تاریکی مطلق می‌خوابند. این تحقیقات که روی ۴۷۹ کودک ۲ تا ۱۶ ساله انجام شد، نشان داد که کودکانی که قبل از ۲ سالگی عادت به خوابیدن در اتاق روشن را داشتند امکان ضعیف شدن بینایی چشم‌شان ۵ برابر بیشتر از سایر کودکان بود.

بچه‌ها و چراغ خواب
دکتر ریچارد استون، یکی از چشم پزشکان موسسه چشم پزشکی پنسیلوانیا، معتقد است که خطر ابتلا به نزدیک بینی در بین کودکانی که در دوران نوزادی از خوابیدن در محیط‌های کاملا تاریک محروم بودند، خیلی بیشتر از کودکانی است که در تاریکی مطلق می‌خوابیدند. حالا اگر فرزند شما خیلی از تاریکی می‌ترسد و این ترس را بهانه‌ای برای تنها خوابیدن در اتاق خودش کرده، ما چند پیشنهاد برایتان داریم:
کودکان زیر ۲ سال کمتر مفهوم ترس را درک می‌کنند، بنابراین نیازی به روشن گذاشتن چراغ خواب در اتاق آنها نیست. برای فرزندان بالاتر از ۲ سال‌تان چراغ خواب‌های تایمرداری که بعد از ۳۰ تا ۹۰ دقیقه خاموش می‌شوند را خریداری کنید. در این صورت چراغ بعد از به خواب رفتن کودکان به طور اتوماتیک خاموش می‌شود.
اگر از چراغ خواب‌های معمولی استفاده می‌کنید، بعد از اینکه از خواب بودن فرزندتان مطمئن شدید، به اتاقش بروید و چراغ خواب را خاموش کنید.

نور آبی بهتر است
دکتر ماریانا فیلگویرو، پژوهشگر، بر اساس تحقیقاتی که روی افراد مختلف انجام داده به این نتیجه رسیده است که در بین چراغ خواب‌های فراوان موجود در بازار، آنهایی که نور آبی ملایم دارند، از بقیه بهترند. او می‌گوید: «هرچند ساعت بیولوژیک بدن طوری تنظیم شده که بهتر است خواب شبانه در تاریکی مطلق باشد اما افراد بالای ۵۰ سال و افراد مبتلا به آلزایمری که از اختلال خواب هم رنج می‌برند، بد نیست که در ساعات اولیه خواب‌شان از یک چراغ خواب با رنگ آبی استفاده کنند.» هورمون ملاتونین هورمونی است که شب‌ها در اثر تاریک شدن محیط در بدن ترشح می‌شود و حس خواب آلودگی را به فرد القا می‌کند. حال اگر در طول شب از چراغ خواب‌هایی با رنگ‌های زرد یا سفید استفاده شود ترشح این هورمون به ۳۰ تا ۵۰ درصد و در صورت استفاده از چراغ‌های آبی رنگ، این ترشح به ۶۰ تا ۶۵ درصد می‌رسد. بنابراین این چراغ‌های زرد و سفیدرنگ، اختلال خواب را در افراد ۵۰ تا ۸۰ ساله تشدید می‌کند. هر چند که به گفته دکتر فیلگویرو، استفاده از نور آبی هنگام خواب آرام بخش است اما او همچنین عنوان می‌کند که استفاده از چراغ‏ خواب حتی با نور آبی باید تنها در ۹۰ دقیقه اولیه و نه در کل مدت خواب باشد. برخی افراد اعتقاد دارند چراغ خواب‌هایی که از خود نور سفید یا زرد ساطع می‌کنند موجب آسیب دیدن پوست و افزایش احتمال ابتلا به سرطان می‌شوند. دکتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو، با اطمینان می‌گوید:«نه تنها چراغ خواب، بلکه هیچ چراغ دیگری به اندازه‌ای نور ماورای بنفش ندارد که برای پوست مضر باشد.»

۷ توصیه درباره چراغ خواب
از چراغ خواب‌های سقفی یا دیواری که بالای تخت نصب می‌شوند و نورهای سفید، زرد و قرمز دارند، استفاده نکنید. استفاده از این چراغ خواب‌ها در طولانی مدت احتمال ابتلا به اختلال خواب را افزایش می‏‌دهد.
از چراغ خواب‌های حباب دار یا انواع رومیزی آنها که اطراف‌اش با پارچه پوشیده شده است، استفاده کنید.
در صورت امکان از قرار دادن چراغ‏ خواب داخل اتاق خودداری کنید. در غیر این صورت، بهتر است آن را پایین تخت بگذارید و از کم نورترین چراغ موجود در بازار استفاده کنید.
از چراغ خواب‌هایی که طیف‌های مختلفی از نور را در اتاق پخش می‌کنند یا مدام خاموش و روشن می‌شوند، استفاده نکنید؛ چون با این کار، به جای رسیدن به آرامش هنگام خواب، بیشتر عصبی می‌شوید.
سعی کنید چراغ‏ خواب را در آشپزخانه یا پذیرایی نصب کنید تا اگر نیمه‌های شب هم احتیاج به رفت و آمد در منزل پیدا کردید برخورد با وسایل منزل شما را به دردسر نیندازد یا ترس از تاریکی برایتان مشکل ساز نشود.
از شمع به جای چراغ‏ خواب استفاده نکنید. آتش سوزی در اثر افتادن شمع روی فرش یا رخت خواب یکی از رایج ترین علل آتش سوزی‌های خانگی است.
از چراغ خواب‌هایی که روکش سیم شان از بین رفته استفاده نکنید زیرا ممکن است در صورت برخورد دست‌تان با سیم برق بدون روکش هنگام خواب دچار برق گرفتگی شوید.

با چراغ خواب مخالفم
به طورکلی توصیه می‏‌شود محل خواب افراد تاریک باشد و از چراغ‏ خواب استفاده نشود. به طور طبیعی در ساعات پایانی روز با تاریک شدن هوا ترشح هوررمون ملاتونین که به هورمون خواب هم معروف است در بدن افزایش پیدا می‏‌کند. این هورمون به خواب راحت کمک می‌‏کند و در بهبود کیفیت خواب موثر است. قرار گرفتن افراد در معرض هر نوع نور مصنوعی موجب کاهش ترشح این هورمون و تاثیر نامطلوب بر کیفیت خواب می‏‌شود. روشن بودن چراغ‏خواب نیز به دلیل اینکه هنگام تاریکی نور را افزایش می‏دهد و موجب کاهش ترشح هورمون ملاتونین در بدن می‏‌شود روی کیفیت خواب تاثیر به سزایی دارد و موجب کاهش کیفیت خواب می‏‌شود. به همین دلیل توصیه می‏‌شود هنگام خواب از چراغ خواب استفاده نشود.
گاهی وقت‏ها افراد مجبور به روشن گذاشتن چراغ‏ خواب و روشن نگه ‏داشتن فضای خانه هستند. به عنوان مثال برخی از خانواده‌ها به دلایل مختلفی مانند راه رفتن فرزندان در خواب، ترس خود کودک از تاریکی یا حتی شیردادن به نوزاد مجبور به روشن گذاشتن چراغ‏ خواب هستند، بنابراین به همه افرادی که به هر دلیل مجبور به خوابیدن با چراغ روشن هستند توصیه می‌شود که از چراغ خواب‌هایی با کمترین نور ممکن استفاده کنند. چراغ خواب را در نزدیکی محل خواب قرار ندهند و دورترین فاصله ممکن نسبت به محل خواب را برای قرار دادن چراغ خواب انتخاب کنند. توصیه دیگر اینکه اگر مجبور به روشن نگه‏ داشتن فضای اتاق و استفاده از چراغ خواب هستند هنگام خواب از چشم بند استفاده کنند.

منبع:https://niniban.com/fa/news/201856/%D9%86%D9%88%D8%B1%D9%BE%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%AA%D8%A7%D9%82-%D9%86%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%AF-%D8%A8%DA%86%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7-%D9%88-%DA%86%D8%B1%D8%A7%D8%BA-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%A8





:: برچسب‌ها: همه چیز در مورد نوزاد ,
:: بازدید از این مطلب : 262
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 4 مرداد 1399 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: